Ο Παναγιώτης ΚουσουτζήςΟ Παναγιώτης Χρ. Κουσουτζής γεννήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 1934 στην Καρυώτισσα Γιαννιτσών Ν. Πέλλας.

Είναι κάτοχος πτυχίου Ραδιοτεχνίτη και Ηλεκτροτεχνίτη Α' ειδικότητας, Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Υπουργείο Βιομηχανίας. Έχει επίσης πτυχίο Ανωτέρας Τηλεοράσεως της σχολής Αθηνών “Ευστρατίου Κλειαμάκη”.

Το 1952 εργάστηκε ως Ραδιοτεχνίτης στη νέα τότε εισαγωγική εταιρεία GRUNDIG του Λεωνίδα Χατζημιχάλη, αντιπροσώπου ειδών ωρολογίων ΩMEGA, επί της οδού Σταδίου στην Αθήνα. Η πρόσληψή του – η οποία ήταν και η πρώτη ραδιοτεχνίτη στην Grundig – έγινε για τις ανάγκες του υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή 92. Και για να θυμούνται οι παλαιοί και να γνωρίζουν οι νέοι, το 1952 ήταν η πρώτη μετά Κατοχής Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στο περίπτερο της έκθεσης των προϊόντων Grundig δεσπόζουσα θέση είχε το Μαγνητόφωνο της Grundig. Το 1954 εργάστηκε στα Μεταλλεία Μποδοσάκη στο Στρατώνι Χαλκιδικής και μέχρι το Δεκέμβριο του 1958.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 1959 προσλαμβάνεται από τη γερμανική εταιρεία B.B.C. (Brown Bovery Company), κατασκευάστρια της πρώτης θερμοηλεκτρικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας. Προσλαμβάνεται ως ηλεκτρολόγος και σε διάστημα ενός μηνός προάγεται ως εργοδηγός (με νέο αυξημένο μισθό – αυτό είναι το μεγαλείο των Γερμανών, που αναγνωρίζουν από την πρώτη στιγμή την εργατική αξία του ανθρώπου, γι' αυτό και ως χώρα προοδεύει!). Πρώτος προσελήφθη και τελευταίος - μαζί με τον τελευταίο Γερμανό τεχνικό - απολύεται, για να ξεκινήσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη νέα του προσπάθεια στη ζωή.

Η ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη της Πτολεμαΐδας άρχισε μετά το 1959 και αυτό είναι γνωστό πανελλαδικά όπως θα λέγαμε (Γη της Επαγγελίας). Σε αυτή τη γη ήρθε να κατοικήσει ο Παναγιώτης Χρ. Κουσουτζής. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων, κατόρθωσε να ξεπεράσει τα εμπόδια χάρις στη σχέση του με τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας και της περιοχής, μιας σχέσης που σε καθημερινή βάση περιείχε επισκέψεις σε χωριά, δημιουργώντας έτσι δημόσιες σχέσεις με τους κατοίκους της. Σε αυτή την περίοδο των αρχικών ημερών μετά την άφιξή του (1959-1961), γνωρίστηκε με τον έμπορο ραδιοφώνων και ηλεκτρικών συσκευών Στέργιο Τσιάντζο, το πρώτο όνομα στην Πτολεμαΐδα! Την επόμενη ημέρα και μετά το πέρας της εργασίας, πέρασε από το κατάστημά του και τί του λέει; “Πήρα τηλέφωνο στη Grundig και μου είπαν τα καλύτερα λόγια για εσένα!”. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η οργάνωση του εργαστηρίου επισκευών ραδιοφώνων. Ήταν Μάρτιος του 1959.

Την Κυριακή του Θωμά του 1960, παντρεύεται την Eυστρατία (Χρυσοστόμου Β. Καραγιαννάκη), κατοίκου Πτολεμαΐδας με κατατωγή από τη Μ. Ασία. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Βενετία.

Το 1962 άνοιξε το πρώτο εργαστήριο επισκευών ραδιοφώνων και στη συνέχεια εμπορίας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με αποκλειστικότητα των εταιρειών Grundig, PHILIPS, Hitachi, SANYO και σε διάφορες μάρκες λευκών ειδών (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες).

Οργάνωσε ταυτόχρονα και το τμήμα ηχητικών μεγαφωνικών μηχανημάτων “Μακεδονία-Θεσσαλία”, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, πρωθυπουργών, υπουργών κατά την περίοδο των εκλογών, ανακοινώσεις, ομιλίες, συναυλίες και ό, τι αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 1993 ήταν η περίοδος της συνταξιοδότησης, γεγονός που “τρόμαζε” τον Παναγιώτη Κουσουτζή, γι' αυτό και τρία χρόνια πριν άρχισε να καλλιεργεί την ιδέα μιας νέας απασχόλησης και δεν ήταν μόνο μία, ήταν δύο διαφορετικές η μία από την άλλη και οι δύο όμως ήταν παιδικές επιθυμίες, όπως συμβαίνει σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τη ζωγραφική, γι' αυτή την πρώτη διασκεδαστική και δημιουργική που προσφέρει αμέτρητες χαρές στην ανθρώπινη ψυχή.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι την επισύμανση του ταλέντου ζωγραφικής του Παναγιώτη Κουσουτζή την πρωτοέκανε ο Αχαιός τότε δάσκαλος στο Δημοτικό, εξαίρετος κ. Παναγιώτης Μπαζιώτης.

Πράγματι, η σκέψη αυτή ήταν τολμηρή και γίνεται τολμηρότερη όταν έχεις να κάνεις με την Ιστορία και μάλιστα με την ένδοξη προγονική Ελληνική μας Ιστορία, γι' αυτό σκεύθηκε ο Παναγιώτης Κουσουτζής να εγγραφεί στη σχολή ζωγραφικής δι' αλληλογραφίας στο B.B.C. Αθηνών ώστε να βελτιώσει τη γνώση του. Δύο χρόνια αργότερα απέκτησε πιστοποιητικό της σχολής αυτής.

Για την πραγματοποίηση του ιστορικού έργου αποτελούμενο από 40 περίπου πίνακες, χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια μελετώντας την ιστορία και ζωγραφίζοντας κλεισμένος σ' ένα ημιυπόγειο. Το έργο αυτής της δεκαετίας είναι αυτό που προβάλλεται στην ιστοσελίδα αυτή.

Η δεύτερη και λαμπρότερη όλων παιδική επιθυμία και ευχή της μητέρας του ήταν η ψαλτική τέχνη. Είναι αυτή που φωτίζει τις ψυχές των ανθρώπων με ύμνους και ψαλμωδίες υπηρετώντας την Αγία και Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Το 1997-2001 παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας της ΝΕΛΕ Κοζάνης με καθηγητή τον κ. Τριανταφυλλίδη, αποκτώντας ένα νέο πιστοποιητικό Αγιογραφίας.

«Ἄσω τῷ Κυρίω ἐν τή ζωή μου, ψαλώ τῷ Θεῶ μου ἕως ὑπάρχω» (Ψαλμός ργ’ 33).

Ο Παναγιώτης Κουσουτζής

Ευλογία Θεού σε όλους αυτούς που κατέχουν στην Εκκλησία το ψαλτήρι. Όταν το κατέχει κανείς με γνώση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, που εκτός από μεγάλη τέχνη είναι και επιστήμη.

Το 2010 τον Παναγιώτη Κουσουτζή τον συναντούμε φοιτητή στο Δ' έτος του τμήματος Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής του Δημοτικού Βαρβούτειου Ωδείου Πτολεμαΐδας και παράλληλα Ψάλτη Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Αναλήψεως Περδίκκα Πτολεμαΐδας. Τον Ιούνιο του 2013 ο Παναγιώτης Κουσουτζής κρίνεται Πτυχιούχος της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής του Δημοτικού Βαρβούτειου Ωδείου Πτολεμαΐδας και ταυτόχρονα Πρωτοψάλτη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ολυμπιάδας Πτολεμαΐδας.