Post Image

«Οὐκ ἐκ τῶν ἔξω κοσμεῖται πόλις, ἀλλ᾽ ἐκ τῆς τῶν οἰκούντων ἀρετῆς».

Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Κλίντον στη χώρα μας, μεταξύ των πολιτικών και άλλων θεμάτων, ήταν και αυτό που επικέντρωσε την κριτική, αλλά και το ενδιαφέρον ολόκληρου του ελληνικού και ξένου τύπου όταν η Υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, με αίτημά της προς τον Αμερικανό πρόεδρο Κλίντον κατά την ημέρα της επίσκεψής του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ζήτησε τη μεσολάβηση της επιστροφής των εκπατρισθέντων καλλιτεχνημάτων της ελληνικής αρχαιότητας ή τα Ελγίνεια, όπως ως γνωστόν απέκτησαν το όνομα του ρομαντικού και προνοητικού (Σωτήρα) των Ελληνικών Έργων Τέχνης, Βρετανού Λόρδου THOMAS BRUCE ELGIN.

Θα ήθελα να θυμίσω στον κ. Κλίντον, μιας και δήλωσε λάτρης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και κυρίως τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ότι αν ζούσε σήμερα ο μέγας Ιστορικός Πολύβιος θα τους έλεγε:

«Οὐκ ἐκ τῶν ἔξω κοσμεῖται πόλις, ἀλλ᾽ ἐκ τῆς τῶν οἰκούντων ἀρετῆς»..

Αναγκαία η διευκρίνιση, ότι δηλαδή: «Ένα κράτος δε διακοσμείται με έξωθεν εισαγόμενα, αλλά με την αρετή των κατοίκων της».

Δυστυχώς, οι απαράδεκτες ληστρικές πράξεις από μέρους των (πολιτισμένων) τάχα ευρωπαίων με τις απερίγραπτες αρπαγές των θρυλικών μνημείων της ένδοξης αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και της παγκοσμίου Ιστορίας της, εξακολουθούν να παραμένουν στην κατοχή τους, προβάλλοντάς τα στα Μουσεία.

Επίσης, σε Μουσεία και ιδιόκτητους χώρους προβάλλουν τον (πολιτισμό) τους οι εκάστοτε εισβολείς και μνηστήρες της αρχαίας Ελληνικής Τέχνης.

Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί του κόσμου και κυρίως οι πνευματικοί άνθρωποι περιγελούν με τα καμώματά τους.

Πάντως ένα είναι βέβαιο, ότι η παραμονή των μαρμάρων της Ακρόπολης σε Μουσεία της Αγγλίας, με την επιμονή κατοχής τους προσβάλλουν και ταπεινώνουν θανάσιμα την ίδια τους την πατρίδα.

Διότι (κατά τον Πολύβιο) «όποιος βλέπει τα αρπαγμένα έργα, ποτέ δεν καλοτυχίζει τόσον εκείνους που πήραν ξένα, όσον τους φθονεί και συγχρόνως αισθάνεται ο επισκέπτης και κάποια συμπάθεια σ’ αυτούς που τα είχαν αρχικώς και κατόπιν τα έχασαν».

Η οικειοποίηση ξένων καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και μάλιστα προβάλλοντας σε εκατομμύρια επισκεπτών κατ’ έτος και που έχουν το θράσος να το ομολογούν, τί; Άλλο είναι από την είσπραξη φθόνου και επιπλέον καλούν αυτούς που τα στερήθηκαν να τα δουν, τότε το κακό γίνεται διπλάσιο.

Αναφέρομαι στην αείμνηστη Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και την τότε συνοδεία της κατά την επίσκεψή της στα Μουσεία της Αγγλίας.

Ελπίζω και εύχομαι ότι η επιστροφή τους στο φυσικό τους χώρο δε θα αργήσει και ότι οι αγώνες της αειμνήστου Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που άριστα συνδέθηκε το όνομά της με τα ΘΡΥΛΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον της πολιτείας μας θα δώσουν τους πολυπόθητους καρπούς της.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Παναγιώτης Κουσουτζής

Πρώτη Δημοσίευση:

Εφημερίδες "Εορδαϊκός Παλμός", "ΤΟ ΒΗΜΑ" | 1 Δεκεμβρίου 1999